torstai 17. joulukuuta 2015

Keittiön ideointia

Keittiötäkin on jo suunniteltu. Keittiöstä löytyy saareke, joka on tarkoitettu työskentelytasoksi, ja jonka alle tulevat laatikostot lähinnä käyttöastioiden säilytykseen. Laatikostot aukeavat siis siten, että toiset avautuvat ruokapöytään päin, ja toiset vastakkaiseen suuntaan.


Keittiön ikkunattomalla seinällä on äärimmäisenä vasemmalla hella-leivinuuni. Olemme suunnitelleet siihen tätä hellaa tai tämän tyyppistä vastaavaa.

Kuva täältä.
Hella-leivinuunin viereen tulee sähköliesi, ja näiden molempien ylle yhteinen pellistä tehty huuva. Huuvan sisään piiloutuu liesituuletin. Esimerkiksi tämä voisi olla hyvä liesi valkoisen puuhellan pariksi.

Kuva täältä.
Kun perehdyin eilen illalla tähän liesiasiaan, tuntui lopulta että jopas löytyi hyvä uuni. Gorenjen uunissa on (tietääkseni ainoina sähköuuneina) samalla tavalla muotoiltu uunin pesä kuin leivinuuneissa, eli uuni on "katostansa" kaareva. Se auttaa siihen, että ilma kiertää uunissa paremmin ja uuni soveltuu erityisen hyvin leivän paistoon. Ja eipä hintakaan päätä huimaa! Kiinnostaisi tietää, onko jollain kokemusta Gorenjen kodinkoneista, kuinka kestäviä ne ovat?

Uunien taakse, huuvan alle tulee kaakeloitu seinä. Kaakeleina käytetään valkoista kiiltävää 15x15 laattaa, jotka maalataan käsin tähän tyyliin. Kuvat vanhoista lehtileikkeleistä.
Seuraavana tällä seinällä on kattilakaapi tai -laatikot ja sitten astianpesukone.
Tälle seinälle ei ole tarkoitus laittaa yläkaappeja, mutta muutama avohylly kylläkin eniten käytössä oleville ruoka-aineille ja ehkä myös astioille. Tsikikone on tarkoitus integroida. Tiskikoneen viereen mahtuu ehkä vielä yksi kaappi tai laatikosto ennen kuin seinä loppuu. Seinä todennäköisesti paneloidaan samanalaisella paneelilla kuin mitä käytetään tiskikaapeissa ja jääkaapin integroinnissa. Paneeliin olisi mukava laittaa väri, esimerkiksi joku kaunis vihreän sävy. Ei kuitenkaan mitään liian tummaa. Paneeli tulisi ikkunan yläreunan korkeudelle ja sen yläpuolelle jää näkyviin pari hirsikertaa.

S aikoo tehdä keittiön kaapistot itse. Pääpiirteittäin idea on sellainen, että korkeat kaapit tulevat helmiponttipaneelista, tason alle tulevat kaapit ja laatikot puolestaan tehdään vanerista ja niistä tulee valkoiset.
Suttuinen hahmotelma keittiöstä.
Ikkunaseinälle ikkunan vasemmalle puolelle tulee tiskiallas, kuivauskaapit ja alas roskakaappi. Ikkunan alle tulee penkki, jolta pienet ylettyvät pesemään itse kätensä tai hakemaan janojuomaksi vettä. Ikkunan oikealle puolelle tulee vasemmalle paneelioven taakse integroitu jääkaappi ja jääkaapin oikealle puolelle kuiva-aine komero. Tähän tarkoitukseen meillä on jo olemassa vanha viisipeilinen komeron ovi.

Vetimiäkin on jo mietitty, hyviä vaihtoehtoja voisivat olla vaikka tällaiset:
Kaikki kuvat täältä.
Keittiön valaisimina käytämme pääasiassa kattoon upotettavia yleisvaloa antavia ledejä.  Sen lisäksi avohyllyn alle tai vierelle haluttaisi laittaa esimerkiksi joku seinään kiinnitettävä valaisin. Tai sopisihan siihen myös katosta roikkuva valaisin tai pari. Myös lieden yläpuolelle on tarkoitus saada valo, valitsemme siis sellaisen liesituulettimen, jossa on valo. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti