maanantai 2. marraskuuta 2015

Pohjakuva ja alakerran suunnittelua

Alakerran pohjapiirros näyttää tältä:


 Halusimme alakertaan hyvän kokoiset yhteiset tilat, joissa olisi mukava istuskella iltaa isommankin porukan kanssa. Alakertaan ei tulisi tässä vaiheessa yhtään makuuhuonetta, vaan kaikki makuuhuoneet tulevat yläkertaan. Yksi pieni huone alakerrassakin on, se tulee nyt kirjasto- ja työhuoneeksi. Se mitoitettiin kuitenkin niin, että sinne mahtuu parisänky, jos joskus vanhana polvet eivät enää kanna yläkertaan asti.

Ikkunamalliksi valitsimme T-karmisen ikkunan. Olohuoneeseen tulee kuitenkin kolme isoa maisemaikkunaa, joista näkeekin pitkälle. Näkymä näistä ikkunoista avautuu heti taloon astuessa, sillä ovelta isoille ikkunoille on suora linja, jota ei ole tarkoitus peittää millään. Sisääntuloon järjestimme avaruutta myös avaamalla katon portaikon kohdalta yläkertaan asti auki.

Kuva kuvattu vanhasta sisustuslehdestä

Ikkunoiden alareuna tulee 70 cm:n korkeuteen, jotta pienimmätkin näkevät ulos.

Keittiön ikkunan alle ajattelimme rakentaa penkin, johon kiipeämällä pikkuväki pääsee itse pesemään kätensä.
Kuva pinterestistä

Ikkunan oikealle puolelle tulee jääkaappi ja ruokakomero, jonka ovena käytämme vanhaa kokopuista komeron ovea. Puuhella ja sähköliesi tulevat yhteisen huuvan alle, ja huuvan sisään piilotamme liesituulettimen. Kirjoitamme keittiösuunnitelmista vielä tarkemmin erikseen.

Niin alakertaan kuin yläkertaankin on tarkoitus rakentaa valkoiseksi maalattu lautakatto.

Kuva kuvattu vanhasta sisustuslehdestä  

Alakerran lattian täytyy olla jotain kovaa puuta, todennäköisesti päädymme johonkin tammilankku parkettiin. Yläkertaan puolestaan tulee maalatut mäntylankkulattiat, samoin kuistiin.

Väliovina käytämme vanhoja puisia väliovia, joita olemme haalineet eri kohteista. Nyt meillä alkaa olla kaikki ovet kasassa, viimeisest noutoa vailla. 

Alakerran seinät ovat väliseiniä lukuunottamatta hirrellä. Olemme ajatelleet jättävämme ainakin osan vähän vaaleammaksi käsitellylle puupinnalle, pariksi sopiikin sitten sileä valkoinen, kuten tässä Kontion tämänvuotisessa messutalossa on tehty.


Kuva kuvattu Deko-lehden asuntomessunumerosta.

Lisäksi eteiseen portaiden jälkeen askarrellaan valkoiseksi maalattu rouhea tiiliseinä, jonka taakse jäävään komeroon saadaan kätevästi säilytykseen ainakin keskuspölynimurin letku. Portaat kellariin tulevat päällekkäin yläkerran portaiden kanssa, mutta niiden käynti tulee välioven taakse.

Kuva kuvattu vanhasta sisustuslehdestä


Puuhella, leivinuuni ja takka olivat toivomuslistalla, ja ne ollaan myös saamassa. Nämä muuraa meille perheemme taitava vaari.

Muut erityistoiveet pohjapiirrosta suunnitellessa liittyivätkin oikeastaan vaatesäilytykseen. Halusimme riittävästi tilaa ulkovaatteiden säilytykseen, ja siksi suunnittelimme arkieteisen yhteyteen erillisen vaatehuoneen ulkovaatteiden säilytykselle. Vieraiden ulkovaatteille on varattu tila kuistista, mutta kaikki oman perheen vaatteet tulevat toiseen eteiseen.

Vaatehuone haluttiin myös puhtaalle pyykille kodinhoitohuoneen yhteyteen. Siellä on tarkoitus säilyttää pääasiassa kaikki vaatteet. Kodinhoitohuoneeseen saimme lisäksi kaiken sinne tarvitsemamme kaappitilan, mutta täytyy sanoa että kaikkien näiden tavoitteiden saavuttaminen ei ollut yksinkertaista! Tämän kokonaisuuden suunnitteluun on kulunut luvattoman monta tuntia. Lopputulokseen olemma kuitenkin tyytyväisiä. Sauna ja pesuhuone ovat kooltaan pieniä, sillä meidän on tarkoitus rakentaa pihapiiriin isompi pihasauna jossain vaiheessa. Tästä kokonaisuudesta, joka sisältää kodinhoitohuoneen, vaatehuoneet ja arkieteisen, kirjotamme vielä tarkemmin erikseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti